fbpx

Zdravo, ja sam Nikola

Dobro došli na moj sajt. Ovde možete pročitati ko sam, šta radim i kako vam mogu pomoći u poslu.

Zovem se Nikola Dobrijević. Završio sam srpsku književnost, što me nije toliko spremilo za tržište rada koliko za život. Bez čitanja i razumevanja sveta kroz knjige sve druge poslove koje danas radim možda bih radio manje dobro, a sigurno je da bih manje razumevao šta radim i kako da u tome uspem.

Ako sam negde i stigao, bilo je iznutra…

Radio sam u prosveti skoro deceniju, koliko i smatram da je gornji maksimum koliko neko treba da radi taj posao da bi sačuvao sebe. Planiram da dam otkaz onog dana kada se napuni deset godina, da budem dosledan onome što pričam. Kao što vidite već i koristim prošlo vreme i govorim radio, iako još uvek radim. Delom zato što se polako navikavam, delom zato što odavno učim druge kroz druge vidove obrazovanja što smatram svojim prvim poslom.

Nikola Dobrijević

Pre više od pet godina zajedno sa prijateljima pokrenuo sam organizaciju koje se zove Centar za kulturu i obrazovanje Sonta sa idejom da sve ono što nije valjalo u formalnom obrazovanju popravljamo kroz neformalno obrazovanje, sve ono što ne rade javne insitucije preuzmemo na sebe i paralelno sa sistemom vrednosti oko nas koji nam se nije dopadao, napravimo mesto gde ćemo raditi u okruženju u kome se ceni rad, znanje, iskrenost, trud i zalaganje.

Ovo je bila prekretnica u mojoj poslovnoj karijeri i kroz aktivizam sam naučio sve ono što se našlo na putu: pisanje i upravljanje projektima, upravljanje finansijama; naučio sam kako da pomažem drugima, počeo da ih učim onome što im stvarno treba na tržištu rada, ni kriv ni dužan postao omladinski radnik, dobio neke nagrade, pomogao nekim mladima da se zaposle, došao u poziciju da im ja budem neka vrsta lidera i autoriteta, za šta nikad nisam imao veštine. Kad se sve svede, najviše naučio onaj koji je trebao druge da uči i od onih koje je trebao da uči.

U međuvremenu sam bio i novinar, montažer, autor video spotova, neuspeli muzikant. Da, i bavio se pozorištem sve to vreme. Od toga je mnogo toga i krenulo.

Nakon javnog i civilnog sektora, vreme je došlo da uđem i u privatni. Od ove godine (2020) sam i vlasnik firme čiji je ovo sajt. Na sajtu predstavljam sve što radim ja i poneko od mojih prijatelja i saradnika. Korona i rad od kuće odvukli su me u pravcu da sve više postajem free lancer i samostalni preduzetnik.

U poslovnom svetu postoji ono čuveno pitanje: Kako ste došli do prvog miliona? Ja sam došao do njega (doduše u domaćoj valuti) tako što 10 godina nisam pušio. Da, neko je stvarno to uspeo. Nisam kupio Ferari, ali jesam jedan lep mali splav na Dunavu gde sam seo sa svojim laptopom i napravio ovaj sajt. Tu sad uglavnom sedim i radim i odmaram dušu. Kažu oni što me znaju da je vreme bilo da nešto uradim i za svoju dušu i da se malo odmorim. Otuda izgleda i naziv sajta.

Nikad nisam imao ambiciju da budem bloger, ali evo i to sad radim. Pisaću vam na ovom sajtu o svemu što znam. Planiram i da napravim jedan seminar koji će se zvati Kako ostati motivisan u prosveti. Čim dam otkaz.

Translate »