fbpx
Share
osnivanje udruženja

Osnivanje udruženja – na šta da obratimo pažnju

  • 27 novembra, 2021

Osnivanje udruženja građana nije preterano komplikovan proces. Narodski rečeno: „Treba ti pet ‘iljada i neki papiri da se naprave“.

Međutim, i meni koji imam iskustva i koga su nedavno ljudi angažovali kao eksperta da im pomognem oko osnivanja, desilo se da su nam odbili prijavu. Nije falio jedan papir, naprotiv, bilo je i nečega viška čega nije trebalo da bude. O tom – potom.

Hajdemo od početka.

Šta treba za osnivanje udruženja?

Sve što vam je potrebno objašnjeno je na sajtu Agencije za privredne registre. Klikni OVDE. 

Okej, zašto da čitam ovaj tekst ako tamo ima sve?

Najbolje bi bilo da si prečešljao prvo sve ono na tom linku pa se posle vratio na ovaj tekst, ali ako si svakako i dalje tu, a ono planiraš posle, pišem na šta da obratiš pažnju pa posle upoređuj.

Dokumentacija za osnivanje udruženja

Okej, treba ti statut, osnivački akt, zapisnik sa osnivačke skupštine, akt o izboru zastupnika, fotokopija lične karte (ili očitana elekronski), kopija uplatnice da si uplatio taksu (ovo nemoj elektronski da plaćaš, svakako ćeš morati u banku da ti overe uplatnicu). Oko svega ovoga se nemoj puno opterećivati, postoje obrasci na sajtu. Statuti udruženja koja se u poslednje vreme osnivanju uglavnom i liče jedan na drugi jer svi uzmu ovaj obrazac pa menjaju. Svakako možeš izmeniti kasnije statut, uz novu doplatu, naravno.

Mala pauza

Ako si primetio stalno pišem: plaćaš, možeš, 
treba ti... umesto plaćate možete, treba vam. 
To je zato što je možda malo komunikativnije. 
Ako si stvarno jedna osoba i ne  planiraš da vodiš 
udruženje ni sa kim drugim već si smislio da nešto 
sam prevrćeš lovu i zarađuješ na konto izmišljenog
udruženja ljudi, onda odmah prestani da čitaš ovaj tekst 
i idi radi nešto drugo u životu. 
Ovaj tekst je za ljude koji imaju dobre namere.

Ono na šta kod dokumentacije treba malo više obratiti pažnju jeste ona dva dokumenta: prijava za upis udruženja u registar i prijava za registraciju u registar poreskih obveznika. U principu oba su OVDE, samo obrnutim redom (deo za ogranak ne popunjavate ako ga ne planirate, a nemojte za sad). Na kraju zadnje strane vam stoji podsetnik šta vam od one ostale dokumentacije treba, da ne zaboravite.

Gde mogu da pogrešim?

Ovde ima jedan bitan detalj: na prvoj strani treba da označite opciju na koji način da vam se dostavi njihova odluka: poštom, lično, elektonskom poštom itd. Poštom ide sporo, do APR-a lično baš nećete ići osim ako vam je u komšiluku, izabraćete najverovatnije imejl.

E sad, super je što postoji opcija elektronskom poštom, ali isto tako nije super to što može da se desi i da ne dobijete ništa u inboks. Pričam iz prve ruke.

Šta možete da uradite? Na sajtu APR-a postoji mogućnost da svakodnevno proveravate da li je vaša prijava možda odbijena. E sad, neko kao ja koga je mrzelo to da radi i samouvereno čekao imejl sa rešenjem o odobrenju nije to radio. Barem ne odmah, dok nije uvideo da čekanje traje previše dugo. Dovoljno dugo da je istekao i rok za ispravke/žalbe, te se ceo proces mora iznova raditi. Učite na tuđim greškama.

Kako da budem siguran da je sve u redu sa dokumentacijom?

Najtopliji savet: kada sve prikupite, pripremite, uzmete kovertu (da, taj deo ide i dalje poštom, ono je važilo za njihov odgovor), uzmite telefon, nazovite APR. Imaju predusretljive ljude, zaista nije kao što vam se možda činilo. I kada dobijete osobu koju možete da konsultujete oko dokumentacije, bukvalno kažite: „Ja imam ovde, to, to, to i to. Da li sve u redu tako i da li mogu da šaljem?“ Desiće se neka začkoljica i onda ‘ajmo Jovo nanovo sve. (Verovatno već pretpostavljate da nisam ovo uradio i napravio grešku.)

Još jedna mala pauza

Ako ti se sviđa i koristi ovo što pišem, 
možeš da pomogneš simoboličnim donacijama. 
Ne meni, nego mom udruženju. 
Evo linka https://www.patreon.com/cekos

Ako vas baš mrzi da zovete APR ili niste još u zavšrnoj fazi sa dokumentacijom, pišite mi slobodno i pitajte oko nedoumica.

Šta kad osnujemo udruženje?

Prvi sledeći koraci: pravite pečat (nije više obavezno po Zakonu, ali nije loše da imate), otvarate račun u banci, nađete povoljnog knjigovođu i tako redom.

Ovde možete pročitati moj tekst o najčešćim pitanjima o udruženjima kada ih već registrujete: Najčešća pitanja o udruženjima – prvi deo

Kao što vidite to je prvi deo. Ako vi imate neka pitanja koja nisu odgovorena tamo, pišite u komentarima, pa ću imati materijal za drugi deo.

Ako vas više zanima kako funkcioniše finansijski deo u udruženjima, evo tekst i na tu temu: Neprofitna organizacija ne znači i organizacija koja ne zarađuje

Još nešto za kraj?

Da. Da se vratim na početak. Ostao sam dužan da objasnim kako to: „nije ti falio nijedan papir nego si imao i nešto viška pa ti nije prošlo“. Pa ovako.

Vi kada pravite statut, prateći onaj obrazac, u jednom članu objašnjavate kakvog je izgleda pečat udruženja (npr. član taj i taj, pečat udruženja je okruglog oblika sa kružnom napisanim slovima udruženje to i to itd.). Što u prevodu znači da to pravite unapred i napamet pa tek onda pečatorezac prema tome treba da napavi takav pečat, što nije najidealniji redosled događaja. Pa što onda ne napraviti odmah pečat pa onda staviti u statut kako on zaista i izgleda i onda lepo poslati dokumentaciju APR-u.

Sve super, ali… NEMOJTE I DA URADITE PEČAT NA OSNIVAČKI AKT, STATUT I OSTALE DOKUMENTE. Zašto? Jer pečatorezac ne sme da vam napravi pečat za firmu koja još nije registrovana. Sad što je neko to uradio bez da mu pokažem rešenje o registraciji, to druga stvar.

Ne znam koji me đavo terao da uz potpis stavimo i pečat, ali APR-u je bilo dovoljno da odbije prijavu sa obrazloženjem da je snadbevena pečatom predmetnog udruženja, a radi se o udruženju koje je u postupku osnivanja.

E sad, što u datom trenutnu pečat već neko vreme nije ni obavezan po Zakonu, to sad… ostavićemo ćemo za neki tekst o paradoksima poslovanja.

Toliko za ovaj put.

 

O Autoru teksta

NAPOMENA: Sve sadržaje za sajta odmorzadusu.com možete besplatno preuzeti uz obavezno navođenje izvora.

Želite da dobijete na mejl ovakve tekstove?

Prijavite se na mejling listu ako želite da vam sa vremena na vreme pošaljemo nove interesantne stvari

Hvala za prijavljivanje

Ups.. nešto je krenulo po zlu

Translate »